dinsdag 26 februari 2013

Bericht uit Z-A

Dag Berkenbomers,

Hier is mijn eerste bericht vanuit Zuid-Afrika zelf. Het is hier nu half 9 's morgens, voor jullie half 8. Het is hier al 'baie' warm. Gisteren was het bijna niet uit te houden, 36°C.

Vanaf volgende week maandag geef ik stage op de school waarmee jullie zullen samenwerken. Dit is een school voor de 'rijke klasse' van de streek. Zij hebben zelfs meer materiaal dan in onze scholen, 18 smartboarden, beamers, sportterreinen,...

Maar je mag niet vergeten dat dit maar een deeltje van het land is. Op dit moment geven wij stage in de klassen in Klapmuts. Daar is het helemaal anders...

Als jullie mijn avonturen willen lezen en al enkele foto's willen zien, dan kan je dat door mijn eigen blog te volgen of eens te bekijken. Ik geef jullie de link:
Blog Zuid-Afrika


Zonnige groetjes

Mevrouw Heyman

donderdag 14 februari 2013

Welke vragen spoken er rond in de hoofden van de Vlaamse leerlingen?

Dag Berkenbomers

Hieronder heb ik al jullie vragen opgelijst. Zo zien jullie ook welke vragen je klasgenoten hadden.

  1. Om hoe laat gaan jullie slapen?
  2. Wat eten jullie zoal? 
  3. Hoe gaan jullie naar school? 
  4. Hebben jullie veel huiswerk? 
  5. Hebben jullie ook speeltijd?
  6. Eten jullie brood? 
  7. Wat zijn jullie hobby's?
  8. Kunnen jullie goed overweg met een computer? 
  9. Met hoeveel zitten jullie in de klas? 
  10. Poetsen jullie jullie tanden? 
  11. Met wat wassen jullie?
  12. Hebben jullie een gsm? 
  13. Hoe wonen jullie?
  14. Hebben jullie veel vrienden? 
  15. Mogen jullie kiezen met wie jullie willen trouwen en wanneer? 
  16. Zijn jullie scholen gemengd? 
  17. Hebben jullie daar een tandarts? Of een dokter?
  18. Hebben jullie daar een tv? 
  19. Wat eten jullie 's ochtends, 's middags en 's avonds?
  20. Hebben jullie sportclubs?
  21. Welke dieren leven er in jullie land?
  22. Hebben jullie internet? En heeft iedereen dat?
  23. Wat is jouw lievelingseten?
  24. Heb je een ps3?
  25. Spreken jullie vaak af met vrienden?
  26. Hoeveel keer eten jullie per dag?
  27. Kennen jullie Rock Werchter?
  28. Wat is het bekendste eten bij jullie? Bij ons frietjes.
  29. Hebben jullie een vast lessenrooster?
  30. Hebben jullie veel multimediaproducten thuis?
  31. Hebben jullie een favoriete popgroep?
  32. Kijken jullie naar voetbal?
  33. Kennen jullie Lionel Messi (de beste voetballer) of vinden jullie Ronaldo beter?
  34. Komen jullie eens af? :)
  35. Regent het daar soms?
  36. Kennen jullie sneeuw?
  37. Met hoeveel zijn jullie ongeveer thuis?
  38. Hebben jullie huisdieren?
  39. Zijn er veel winkels? 
  40. Kennen jullie jeugdbeweging?
  41. Waarom zijn er zoveel blanken? 
Op vraag 40 en 41 ga en kan ik jullie al een antwoord geven omdat deze vragen vaak gevoelig liggen bij de bevolking en de reden hiervoor lees je hierna. We stellen ze dus beter niet meer aan de leerlingen zelf. 

Het land Zuid-Afrika kent nogal een woelige geschiedenis. De eerste blanken die contact hadden met de inheemse bevolking waren de Portugezen. Zij dreven handel met de zwarte bevolking (rond 1500). In 1652 vestigden zich de eerste groep blanken die voor de Verenigde Oost-Indische compagnie werkten aan de Kaap. Later, in 1688, arriveerden er ook Franse en Duitse protestanten. Toen waren de blanken al met een 600-tal. Daarna kwam ook een grote groep Britten aan. Zij gingen niet altijd vredelievend om met de Afrikanen en kwamen in 1806 definitief aan de macht. Daarop volgde een onrustige tijd die eigenlijk nog steeds aan de gang is. (Als je meer wil weten over de geschiedenis van Afrika, dan kan ik jullie een handig document doorsturen dat wij gekregen hebben van onze begeleiders.)

In Zuid-Afrika heb je eigenlijk drie soorten bevolkingsgroepen. Je hebt de blanken, de kleurlingen en de zwarten. Onder de kleurlingen verstaan we de 'mulatjes' zoals wij dat hier noemen. Kinderen van een blanke en een zwarte ouder. Doorheen de jaren zijn er veel onenigheden ontstaan tussen deze bevolkingsgroepen. Jarenlang werden de zwarten onderdrukt door de blanken. Vele conflicten gingen over macht, stemrecht, stukken land, slavernij,... De Afrikanen praten niet graag over deze tijd en het woord 'genocide' laat je daar best niet vallen. (Een tip die ze ons gegeven hebben!) Vandaar dat we hierover niet té veel vragen zullen stellen aan de leerlingen. Voor jullie is dit nu een heel beknopt antwoord. Ik kan het jullie altijd uitgebreider uitleggen indien jullie dit wensen. 

Om een antwoord te geven op vraag 40 moeten jullie nog iets weten. In 1900 was er een grote oorlog tussen de Boeren en de Britten, deze oorlog wordt de Boerenkrijg genoemd. Eén van de commandanten in deze oorlog was Baden Powell, de oprichter van het scoutisme. Omdat in die oorlog heel wat oorspronkelijke inwoners zijn gestorven, willen de Afrikanen nog steeds geen scoutisme. ze hebben geen voeling met het concept 'jeugdbeweging' en zijn er niet echt positief over. Dit blijkt zelfs bij sommigen een gevoelig onderwerp te zijn. Vandaar dat ik jullie ook dit antwoord zelf geef. 

Zo, er zijn al 2 van de 41 vragen opgelost, de rest laten we over aan de leerlingen daar. 
Nog 5 nachtjes slapen en ik spring op het vliegtuig. Nog 7 keer slapen en we bezoeken de school waar jullie mee gaan samenwerken. Na dat bezoek post ik alvast een nieuw bericht! 


(Nu nog regenachtige) groetjes

Mevrouw Heyman