De leerlingen krijgen hier op school in de ochtend eten. Deze maaltijden bestaan uit rijst met rode saus en bonen of rijst met tonijn of rijst met pompoen. Soms krijgen ze ook een stuk fruit zoals een perzik, appelsien of appel. Dit bordje eten is voor velen van hen de enige maaltijd die zij op een hele dag krijgen. Sommige 'rijkere' leerlingen brengen eigen boterhammen of koekjes mee. Tijdens de speeltijd staan er aan de hekken van de school altijd volwassenen allerlei snoepgoed en pakjes chips te verkopen. Veel leerlingen besteden hier hun (weinige) geld aan.
- Is brood vb ook basisvoedsel?
Brood is hier ook basisvoedel. 's Morgens en 's middags eten de meeste mensen boterhammen. De kinderen die niet de maaltijden op school eten, brengen zelf hun boterhammen mee. Het brood is wel wat anders dan dat van België. Het is hier vooral toastbrood dat je in plastiek zakken koopt. Maar ook stokbrood, ciabatta, pistolets,... kan je hier krijgen. Elke supermarkt heeft zijn bakkerij.
- Hoe is het weer al geweest de voorbije maanden?
Het weer is hier al super geweest. Terwijl in België de winter nog volop aan de gang was, was het hier nog midden zomer. Vanaf 21 maart is hier de herfst begonnen (als bij jullie de lente begon). In de herfst schommelen de temperaturen tussen de 15 en 25 graden, maar deze week is het nog eens uitzonderlijk warm. Voor vandaag gaven ze 32 graden aan en dat is het zeker! Vorige week hebben we wel veel regen gehad. En als het hier regent, regent het hier echt wel hard. Sommige straten stonden zelfs onder water.
- Hoeveel leerlingen zitten er gemiddeld in één klas?
De klasgroepen schommelen hier tussen de 40 en 50 leerlingen. Deze ochtend heb ik les gegeven aan een klas van 42 leerlingen. Als je hun werkboeken of toetsen moet verbeteren, kan ik jullie vertellen dat je daar wel even zoet mee bent.
- Hebben ze dezelfde vakken als bij ons?
De vakken zijn hier hetzelfde als bij ons. Alleen sporten zij veel meer en dan vooral na school (Eversdal en Boishaai). Het vak godsdienst is hier geen apart vak, maar zit verweven in de vakken. Aan het begin van de dag, na elke pauze en op het einde van de dag wordt er gebeden. Ook 's morgens komen alle leerkrachten samen in de personeelskamer en leest er iemand een gebed voor. Alle leerlingen hier zijn christenen.
- Duurt een schooldag bij elke school even lang?
Dit hangt af van school tot school en de soorten activiteiten dat de school na schooltijd organiseert. In Boishaai stopt de school altijd om 14u en zijn er daarna sporttrainingen voor de leerlingen. In Klapmuts stopt de schooldag om 14u45 op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Op vrijdag is de school al uit om 13u.
- Het openleercentrum ziet er in het filmpje heel mooi uit. Is de hele school zo modern?
Het schoolgebouw is zeer modern. Het is pas 2 jaar geleden gebouwd, maar nog veel te klein. De leerlingenpopulatie breidt steeds meer en meer uit. De kleutertjes en Graad 1 zitten in containers op de speelplaats. De school heeft een zeer mooi uitzicht qua gebouw, maar als je in de klassen gaat ziet je dat zo over heel weinig ander materiaal beschikken.
- Is voetbal daar even populair als bij ons?
Voetbal is hier niet zo populair. Vooral rugby, hockey en cricket zijn hier de favoriete sporten. Onze gastheer speelt ook hockey en samen met onze gastvrouw geven ze hockeytrainingen aan de leerlingen van Boishaai. We zijn al naar enkele wedstrijden gaan kijken. Ook het rugbyseizoen is hier nog volop bezig. Toen we hier net het eerste weekend toekwamen, begon de eerste wedstrijd van het seizoen. Die avond hebben we al alle lelijke Afrikaanse woorden te horen gekregen. ;-)
Jullie hadden mij gisteren op skype gevraagd wat een township juist is. In de vakantie hebben we één van de townships bezocht. Ik voeg enkele foto's toe voor jullie. In dit township woonden 35 000 à 40 000 mensen. Zij komen niet allemaal uit Zuid-Afrika. Er zijn ook heel veel vluchtelingen uit buurlanden die hier proberen een toekomst op te bouwen en toestromen in deze townships.
Dit zijn de shags waarover ik praatte.
Huisjes die ze maken van allerlei materialen die ze maar kunnen vinden.
Een winkeltje waar ze telefoonkaarten en dergelijke kunnen kopen.
Wij hebben het township bezocht op Pasen.
Hier werd een maaltijd gemaakt, rijst met kip.
Dit konden de mensen hier voor prijsje kopen.
De plaatselijke kapper en barbier.
Eén van de vele kerkjes. De mensen dansen en zingen hier heel uitbundig.
Ze kwamen ons allemaal één voor één knuffelen.
Hier was een optocht van nog een andere kerk in het township.
De kindjes spelen de hele dag door op straat en tussen de huizen.
Hun speelgoed is al het materiaal wat ze vinden.
We zagen opvallend veel jongens met speelgoedgeweertjes spelen.
Nog een voorbeeld van een shag.
Eén van de shags is omgebouwd tot wasruimte.
Enkele mama's komen hier samen en doen hun was in grote basins.
Dit is nog een andere foto van in de wasruimte.
Hier hadden ze uitzonderlijk veel potjes en zo.
Dit hebben ze zeker niet allemaal.
Waarschijnlijk was dit ook een verzamelplaats of algemene ruimte.
Enkele kindjes die poseren in het bushok.
Hier zie je opnieuw een groep gelovigen die samen dansen, zingen en muziek maken.
Op het einde van onze tour waren we uitgenodigd
bij de gids thuis om te proeven van een typisch gerecht.
Hij woonde in een stenen huisje, maar ook dit is zeer klein.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten